Watergekoelde uitlaatgassystemen

Uitlaatgassystemen zijn van cruciaal belang voor het ontwerp van elk vaartuig. Ze kunnen van invloed zijn op alles, van geluid, trillingen, waterdichte integriteit en temperatuur in de machinekamer tot prestaties, brandstofverbruik en veiligheid van de bemanning. De lat ligt hoog. Warmtereductie in de machinekamer. Een minimale infraroodsignatuur. Rondom zicht vanaf de brug. Discom ontwerpt, bouwt en levert al meer dan 20 jaar watergekoelde uitlaatgassystemen die aan alle gestelde eisen en verwachtingen voldoen.

 

Veeleisende vaartuigen
Marineschepen, handelsschepen, werkboten, passagiersschepen en veerboten en hebben de meest geavanceerde technieken en technologieën aan boord. Logisch dat juist deze veeleisende vaartuigen worden uitgerust met een watergekoeld uitlaatgassysteem. Zo’n systeem moet effectief afrekenen met een teveel aan warmte, geluid, trillingen en schadelijke stoffen. Geluidsreductie, emissiebeperking en warmteterugwinning gaan bij Discom hand in hand. Door deze drie expertises te combineren met onze uitgebreide knowhow op het gebied van uitlaatgassystemen, ontwerpen we optimaal renderende oplossingen voor veeleisende vaartuigen.

 

Een minimale  IR-signatuur voor marineschepen
Voor marineschepen zijn een zo klein mogelijke infraroodsignatuur en een minimale geluidsproductie van groot belang. Discom ontwikkelde relatief eenvoudige methoden om het geluid van de motor te reduceren en om de uitlaatgassen met behulp van waterinjectie te koelen. Het koelen van uitlaatgassen onderdrukt de infraroodsignatuur en vermindert de zichtbaarheid van het schip voor detectie apparatuur.

Naast een watergekoeld uitlaatgassysteem ontwikkelde Discom ook een watergekoelde klep die 100% waterdichtheid garandeert. De bouw van marineschepen stelt hoge eisen aan materiaal, producten en oplossingen. Door het toepassen van innovatieve technieken zoals een metal-to-metal zitting is de waterdichtheid van de Discom klep volledig gegarandeerd, zelfs onder de meest extreme omstandigheden. Bovendien zijn de kleppen volledig opgebouwd uit zeewaterbestendig roestvaststaal, waardoor er minder corrosie optreedt en er dus significant minder onderhoud nodig is.

Het innovatieve – door TNO beproefde – ontwerp combineert de unieke veiligheidskenmerken waterdichtheid, 100% schokbestendigheid en waterkoeling, waardoor hete uitlaatgassen via de romp van het schip kunnen worden afgevoerd. Deze hoogwaardige afsluiter is het resultaat van Nederlands vernuft en productie technieken van Discom.

Om aan te sluiten op de uiteenlopende wensen van de verschillende Marines kunnen we onze oplossingen produceren in diverse hoogwaardige materialen zoals Inconel 625 en titanium. Neem contact op met Discom voor meer informatie over alle mogelijkheden of om uw specifieke emissievraagstuk voor te leggen.

 

     

 

Voorbeeld van een watergekoeld onderwatersysteem met een onderwateruitlaat en bovenwater bypass.

 

Een hoger comfort voor passagiers van cruiseschepen
Aan boord van passagiersschepen is de veiligheid en het comfort van de gasten van groot belang. Door te kiezen voor een watergekoeld uitlaatgassysteem in combinatie met een emissiereductiesysteem van Discom, verhoogt u het comfort van uw gasten. De uitlaatgassen worden terug gekoeld en ingeblazen in de hekgolf, zodat ze niet opstijgen en terugslaan op de passagiers- en recreatiedekken.

Bovendien kunt u er met zo’n Discom oplossing voor zorgen dat uw schip voldoet aan de Stage-V norm. Dat is geen overbodige luxe.  Meer binnensteden richten zich nu op het terugdringen van uitlaatgasemissies. Voor welke combinatie u ook gaat, wij zorgen ervoor dat het systeem passend is in de beschikbare ruimte. Ook wanneer u kiest voor een combinatie met een DeNOx-installatie om uw stikstofuitstoot te beperken, weten wij het systeem één-op één in te passen in de bestaande situatie.

 

Volledig nat of combinatie droog/nat?
Kiest u voor een watergekoeld uitlaatgassysteem, dan heeft u twee opties: volledig nat of een gecombineerd droog/nat systeem.

 

Volledig nat
Bij een volledig nat systeem wordt zo snel mogelijk na de motor water in het uitlaatsysteem geïnjecteerd. De uitlaatgassen worden gekoeld en het grootste deel van de geluiddemping wordt verkregen door het mengsel door een waterlift en/of een waterseparator te voeren. 


Gecombineerd droog/nat systeem
Veroorzaakt een waterlift/separator een te grote tegendruk of laat de ruimtelijke indeling geen volledig nat systeem toe, dan kiest u voor een gecombineerd droog/nat systeem. In dit systeem worden de uitlaatgassen in eerste instantie ongekoeld door een droge – vaak een gecombineerde resonantie/absorptie – geluiddemper gevoerd. Hierna wordt water geïnjecteerd om de gassen alsnog te koelen. Het is mogelijk om na de waterinjectie weer een waterseparator te plaatsen.


Uitlaatopening boven of onder de waterlijn?
De positie van de uitlaatopening is van invloed op het akoestisch en drukval technisch functioneren van het uitlaatsysteem. U kunt kiezen voor plaatsing onder of plaatsing boven de waterlijn.

 

Boven de waterlijn

Uitlaatgassen worden door de romp en boven de waterlijn naar buiten gevoerd. Kiest u ervoor om de uitlaatgassen met een separator te scheiden van het koelwater dan voorkomt u geluid van het vallende koelwater en zichtbare roetsporen op de scheepsromp.

 

Onder de waterlijn
Het uitlaatgas wordt onder water door de romp naar buiten gevoerd. Door de extra overgang tussen water en lucht ontstaat een zeer goede demping van het uitlaatgeluid. Bij een lage vaarsnelheid maakt het uitlaatgas geluid in het water en wordt de tegendruk al snel te hoog.  Daarom passen we deze optie meestal toe bij snelvarende schepen.

 

Minder last van uitlaatgassen voor

Schepen met een dynamische positionering

Een belangrijk ontwerpdoel voor uitlaatsystemen op schepen met dynamische positionering (en geen of lage vaarsnelheden) is het voorkomen van rookgashinder voor de bemanning, wat kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en irritatie van de luchtwegen. Discom heeft voor dit type schepen meerdere systemen ontworpen. Dit doel is bereikt door het installeren van dieseloxidatiekatalysatoren en het toepassen van uitlaatgaskoeling door middel van het injecteren van zeewater. Door het uitlaatgas te koelen, neemt de dichtheid toe, waardoor het minder snel naar de bovendekken stijgt en het ongemak voor de bemanning wordt verminderd. Daarnaast zal (een deel van) het aanwezige roet met het zeewater worden weggespoeld.

 Kraanschip met watergekoeld uitlaatsysteem

   

Het Discom Effect

Met uw wensen als uitgangspunt ontwerpen onze ervaren engineers een compleet watergekoeld uitlaatgassysteem dat voldoet aan alle gestelde eisen, normeringen en specificaties; dat is het Discom Effect. Hoe complex uw opgave ook is, wij leveren een betrouwbare totaaloplossing.

 

3D STP file

Gaat u met Discom in zee, dan krijgt u een 3D STP-file van uw systeem dat u kunt inpassen in uw eigen 3D-model. Zijn er aanpassingen nodig, dan is een analyse van de consequenties voor het systeem eenvoudig te maken en zijn de nodige wijzigingen snel door te voeren.

 

Uitgebreide documentatieset
Met name de levering van militaire schepen brengt veel administratieve handelingen met zich mee.  Discom verzorgt bij elk watergekoeld uitlaatgassysteem een uitgebreide documentatieset. Hierin zitten bijvoorbeeld:

  • de ontwerptekeningen,
  • de factory acceptance rapport
  • het harbour acceptance rapport
  • het sea acceptance rapport

Ook kunnen wij assistentie verlenen bij de testen zelf.

 

Discom; de duurzame allroundspecialist
Bij Discom - de duurzame allroundspecialist in uitlaatgassystemen voor de internationale maritieme, industriële en energiesector - lopen we graag op de normen vooruit. Onze engineers zijn experts op het gebied van geluidsreductie, emissiebeperking en warmteterugwinning. We leveren maatwerkoplossingen. Totaaloplossingen inclusief geluidsdemper, ophanging, compensatoren en eventueel emissiebeperking al dan niet gecombineerd met warmteterugwinning.